Handhaven van een behandelingsroutine

Handhaven van een behandelingsroutine

Handhaven van een behandelingsroutine

Het is belangrijk om een behandelingsroutine voor Cystic Fibrosis te handhaven

Het bijhouden van de behandelingen voor Cystic Fibrosis kan complex en tijdrovend zijn. Het is daarom erg belangrijk om een dagelijkse routine te ontwikkelen en vast te houden. Daarmee is het voor u zo makkelijk mogelijk om u aan uw CF-behandeling en fysiotherapieschema te houden zoals voorgeschreven door uw arts.

Als u al jaren met uw CF omgaat, dan heeft u waarschijnlijk een vaste routine opgebouwd en past u wellicht al enkele of alle van de onderstaande tips toe. Leest u de tips, dan ontdekt u wellicht iets nieuws!

Vergeet niet: Telkens wanneer uw arts een verandering aanbrengt in uw behandeling, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat elke verandering past in uw totale behandelplan van uw CF behandelroutine. Uw arts en verpleegkundige zijn altijd bereid om u te helpen – aarzel dus nooit om hen om advies te vragen.

 

Tips voor het vaststellen van een dagelijkse behandelingsroutine van uw CF

 

1. Stel herinneringen in in uw mobiele telefoon/wekker

Stel herinneringen in wanneer u uw medicijnen moeten innemen en voor andere behandelingen zoals fysiotherapie. De CF MedCare App is een handige app waarmee u uw eigen behandelsherinneringen kunt instellen.

Download de CF MedCare App uit de Apple iTunes App Store en Google Play Store


2. Organiseer een routine die voor het gehele gezin werkt

Betrek iedereen erbij! Stel een dagelijkse routine op die voor u werkt maar liefst ook voor alle andere mensen waarmee u samenleeft, zoals uw ouders, broers en zussen, grootouders, een partner of huisgenoten. Het gebruik van een gezamenlijke agenda of muurplanner kan een eenvoudige en zeer overzichtelijke manier zijn om voor iedereen te weten wie wat wanneer doet.

Als uw CF-behandelingsroutine voor iedereen werkt, dan is het aannemelijker dat u zich aan de routine kunt houden.


3. Begin vroeg

Sta vroeg op zodat u voldoende tijd en privacy heeft voor uw ochtendtherapieën. Dit kan ervoor zorgen dat uw routine een minimale impact heeft op uw dagelijks leven buiten de deur.


4. Wees georganiseerd

Organiseren is van essentieel belang voor uw CF-behandelingsroutine als een normaal onderdeel van het dagelijks leven. Het kan handig zijn om:

  • De vereiste bewaarcondities van elk medicijn te controleren.
  • Alle, of een groot deel van uw, medicijnen bij elkaar te bewaren.
  • Uw voorraad van alle medicijnen te controleren, inclusief CF-behandelingen.
  • Ervoor te zorgen dat u nooit zonder CF-behandelingen komt te zitten.
  • Herhaalrecepten in huis te hebben voordat uw huidige voorraad van de verschillende medicijnen opraakt.

 

Handhaven van een routine

Hoe goed u ook vasthoudt aan een vaste CF-behandelingsroutine, de onvoorspelbaarheid van het dagelijks leven betekent soms dat het vasthouden aan de routine een grote uitdaging zal zijn. Niettemin is het belangrijk dat u uw CF-medicijnen elke dag op de juiste manier blijft innemen, zoals voorgeschreven door uw arts.

Ook als u zich goed voelt, of zich niet beter gaat voelen na een nieuwe CF-behandeling, is het belangrijk dat u de medicijnen op de juiste manier blijft innemen als onderdeel van uw routine.

Denk na over hoe uw vrienden, familie en huisgenoten kunnen helpen u aan uw behandelingsroutine te houden. Dit ondersteuningsnetwerk kan u helpen door:

  • U te helpen herinneren of ondersteuning te bieden om te zorgen dat u uw behandelingsroutine volgt.
  • Eenvoudige visuele controles uit te voeren in het huis, zoals het controleren of u uw vernevelaar op de juiste tijden heeft gebruikt; dit is toetsbaar door te kijken of de benodigdheden schoongemaakt zijn en liggen te drogen.
  • Bespreken van eventuele problemen en het nemen van gedeelde verantwoordelijkheid bij het opmerken van risico's in uw behandelingsroutine.

Het is goed om een oogje te houden op de zaken die uw CF-behandeling zouden kunnen verstoren en om deze te voorkomen.

Grote levensveranderingen

Grote levensveranderingen, zoals verhuizen, met een nieuwe school of universiteit beginnen, een nieuwe baan, of zelfs het overschakelen van kindzorg naar volwassenzorg bij CF kan uw CF-behandelingsroutine verstoren.

Hoewel het moeilijk is om precies te voorspellen wat er in deze situaties zal veranderen, probeer om vooruit te denken over wat de beste manier is om uw CF-behandelingsroutine aan te passen. Door voorbereid te zijn, kan de overgang zo soepel mogelijk verlopen.

Als u begint met school, universiteit of werk, is het belangrijk dat uw docent of werkgever uw specifieke behoeften kent en hoe er hulp geboden kan worden.

Verwante bronnen

Please enter your batchcode