Voeding

Het eten van gezonde en evenwichtige voeding is essentieel bij Cystic Fibrosis

 

Het is belangrijk uw behandelingsregime bij Cystic Fibrosis (CF) te ondersteunen met een gezond, evenwichtig dieet, in overeenstemming met het advies van uw arts. Hierin moet een verscheidenheid aan verschillende soorten voeding zijn opgenomen: koolhydraten, eiwitten en vetten; de belangrijkste energiebronnen voor het lichaam.12

Mensen met CF hebben mogelijk meer energie (calorieën), vet en eiwitten nodig dan andere mensen, omdat het voor hun lichaam moeilijker is om deze te verwerken en op te nemen.23De precieze benodigde hoeveelheid energie en vet verschilt per persoon. Raadpleeg dus altijd uw arts of verpleegkundige voor specifieke dieetadviezen voor uw CF.3

Mocht u zich op enig moment zorgen maken over uw gewicht, praat dan met uw arts of verpleegkundige. Zij kunnen een afspraak met een diëtiste regelen; de diëtiste kan u advies geven over welke veranderingen er aangebracht kunnen worden in uw dieet.

 

Een dieet volgen dat rijk is aan energie, vet en eiwitten

CF_Source_diagrams_Public_LivingWithCF_Nutrition

 

Hoewel de benodigde hoeveelheid energie, vet en eiwitten per persoon verschilt, moet iedereen met CF een evenwichtig en gevarieerd dieet aanhouden.

Om de extra benodigde hoeveelheid energie, vet en eiwitten binnen te krijgen, worden drie maaltijden per dag plus tussendoortjes aanbevolen.2

Voedsel zoals noten, avocado's, visolie, cake en biscuit zijn goede vet- en energiebronnen. Kaas, room en boter kunnen ook aan maaltijden worden toegevoegd; dit is een eenvoudige manier om het vet- en energiegehalte te verhogen. 4

Als u moeite heeft om uw energie op peil te houden, kan uw arts, verpleegkundige of diëtiste een supplement aanbevelen dat u helpt om aan uw energie- en voedingsstoffenbehoefte te voldoen.

 


 

 

Voorgestelde voeding

Ontbijt
Lunch
Avondeten
Tussendoortjes

Ontbijt


 

  • Ei (hardgekookt, gepocheerd, gebakken, roerei, omelet van twee eieren) met toast en bonen
  • Bagel met roomkaas
  • Volvette yoghurt
  • Muesli met noten en zaden
  • Granen of pap met volle melk
  • Toast met boter of margarine
  • Af en toe magere spek en/of worst

 

    Breakfast

    Lunch


     

    • Avocadosalade met olijfolie of dressing
    • Sandwich met kaas, tonijn of kip
    • Kaas op toast
    • Kaas en crackers
    • Sandwich met ham en kaas
    • Sandwich eiersalade (twee grote eieren plus mayonaise)
    • Bacon, salade en dressing
    • Twee pizzapunten met kaas
    • Dikke groenten- of kippensoep

     

      lunch

       

      Avondeten


       

      • Kip en groenten
      • Zalmfilet met salade
      • Vis met aardappelpuree
      • Quiche en salade
      • Avondmaaltijd met braadstuk
      • Lasagne
      • Pizza
      • Curry en rijst
      • Chocolade pudding
      • Yoghurt
      • Roomijs

       

        dinner

         

        Tussendoortjes


         

        • Handje pinda's/amandelen
        • Stukje harde kaas
        • Croissant
        • Sneetje toast met boter
        • Avocado van gemiddelde grootte
        • Muesli met volle melk
        • Yoghurt gemaakt van volle melk
        • Groot glas volle melk of milkshake
        • Muesli- of granenreep
        • Zak ovenpopcorn
        • Roomijs
        • Biscuits

         

          snacks

           

          Menu-suggesties

          Voorgerecht
          Hoofdgerecht
          Nagerecht
          Tussendoortjes

          Tarte tartin van groenten met acaciahoning (8 personen)


          Voorbereiding:
          30 minuten

          Bereiding:
          45 minuten

          Inname per persoon:
          360 kcal en 27 g vet
           

          Ingrediënten:

          •    100 g wortelen
          •    100 g pastinaak
          •    100 g koolraap
          •    100 g knolraap
          •    150 g gezouten boter, in blokjes
          •    100 g honing
          •    20 g gember
          •    1 vel bladerdeeg
          •    Zout en peper

          starter


          1. Schil de groenten en snijd fijn. Kook afzonderlijk in gezouten kokend water (15 minuten voor pastinaak - 20 minuten voor koolraap/knolraap - 15 minuten voor wortelen).
          2. Verwarm de oven voor op 220 °C/gasstand 7.
          3. Leg de groenten in een taartvorm en verdeel gelijkmatig. Leg de blokjes boter eroverheen, schenk de honing erover en breng op smaak met zout en peper.
          4. Schil de gember en leg deze in het midden van de schotel. Zet 10 minuten in de oven.
          5. Verwijder de gember en leg het uitgerolde bladerdeeg over de groenten. Vouw overhangend bladerdeeg in de schotel. Bak gedurende 15 minuten in de oven.
          6. Haal de schotel uit de oven, leg er een omgekeerd bord op en draai om.

          Tip: Gebruik kleine, stevige pastinaak met niet al te veel plekjes. De pastinaak kan door courgette of prei worden vervangen, indien gewenst. Verwijder de kern van de koolraap als deze bruin is. Als er geen koolraap te verkrijgen is, verhoog de hoeveelheid knolraap dan. De tarte tartin met groenten is ook heerlijk als tussendoortje.

           

          Fajitas met kip (4 personen)


          Voorbereiding:
          30 minuten

          Bereiding:
          15 minuten

          Inname per persoon:
          510 kcal en 18 g vet
           

          Ingrediënten:

          •    4 tortilla's
          •    1 rode, 1 gele en 1 groene paprika
          •    1 rode ui
          •    2 eetlepels citroensap
          •    400 g kipfilet
          •    3 eetlepels olijfolie
          •    2 theelepels Tex-Mex-kruiden

           

          Voor de guacamole:

          • 1 avocado
          • Sap van 1 kleine citroen
          • 1 sjalot
          • 1,5 theelepel guacamole-kruiden

          tortillas


          1. Snijd de avocado in vier stukken, verwijder de schil en pit. Doe het vruchtvlees in een blender. Schil de sjalot en snijd in vieren, doe dit ook in de blender. Pers de citroen uit en voeg het sap toe, daarna de kruiden. Meng tot een gladde puree.
          2. Snijd de kip in reepjes en doe ze in een schaal. Voeg het citroensap toe, de olijfolie, het zout en de kruiden. Meng dit goed.
          3. Verwarm de oven voor op 180 °C/gasstand 4.
          4. Snijd de paprika's in dunne reepjes, verwijder de zaadjes. Pel de ui en snijd in dunne reepjes en roerbak de groenten in een koekenpan op hoog vuur gedurende vijf minuten.
          5. Verhit een beetje olie in een hoge koekenpan en bak de kip 2-3 minuten aan elke kant.
          6. Verwarm de tortilla's in de oven gedurende 2-3 minuten in aluminiumfolie. Leg ze op borden en verdeel de guacamole erover. Leg hier bovenop de groenten en kip en dien op.

          Goede tip: Voeg Gruyère-kaas, een paar koriander-/kervelblaadjes of een lepel crème fraîche toe voor een exclusieve variant..

          Gebakken banaan in de schil met vanille (4 personen)


          Voorbereiding:
          10 minuten

          Bereiding:
          20 minuten

          Inname per persoon:
          220 kcal en 3 g vet
           

          Ingrediënten:
           

          • 4 rijpe bananen
          • 4 eetlepels gemengde bloemenhoning
          • 4 eetlepels gezouten boter
          • 4 vanillestokjes
          • Perkamentpapier
          • Touw

             

          dessert


          1. Verwarm de oven voor op 180 °C/gasstand 4.
          2. Snijd elke banaan 3/4 in de volledige lengte in en zonder de schil te raken. Trek de banaan voorzichtig langs de inkeping uit elkaar en doe de honing en kleine stukjes boter erin.
          3. Snijd elk vanillestokje in 6-8 stukjes. Doe de in stukken gesneden stokjes in de banaan over de gehele lengte.
          4. Verpak elke banaan in perkamentpapier om een pakketje te vormen. Bind vast met het touw en bak gedurende 20 minuten.
          5. Laat lichtjes afkoelen en dien op.

          Tip: Goede tip: Dit toetje smaakt goed met karamel- of vanille-ijs.

          Pizza in Baskische stijl (6 personen)


          Voorbereiding:
          20 minuten

          Bereiding:
          25 minuten

          Inname per persoon:
          270 kcal en 13 g vet
           

          Ingrediënten:
           

          • 7 eetlepels tomatensaus
          • 1 rol pizzadeeg, 260 g
          • 3 g knoflook
          • 500 g tomaten
          • 2 gele paprika's
          • 1 eetlepel gehakte peterselie
          • 4 eetlepels olijfolie
          • Zout/peper

             

          snack_3


          1. Verwarm de oven voor op 210 °C/gasstand 7.
          2. Doe de tomaten in een pan met kokend water gedurende 1 minuut en giet af. Verwijder het vel, snijd in dunne plakken en verwijder de zaadjes.
          3. Snijd de paprika's in reepjes en bak gedurende 5 minuten in een koekenpan met 2 eetlepels olijfolie. Pel de knoflook, snijd in dunne plakjes en voeg aan de paprika's toe. Blijf roerbakken.
          4. Rol het deeg uit en bestrijk met de tomatensaus. Leg de plakjes tomaat op de pizza. Garneer met de paprika en het knoflookmengsel en breng op smaak met een klein beetje zout en peper.
          5. Bak gedurende 15 minuten in de oven.
          6. Haal de pizza uit de oven, besprenkel met olijfolie en dien op.

          Goede tip: De pizza kan dienen als avondmaaltijd, samen met een salade, gegarneerd met blokjes kip of een paar zwarte olijven in kleine blokjes gesneden.

          Verwante bronnen